12 kwietnia oddział III i oddział VI obchodził Światowy Dzień Czekolady. Tego dnia dzieci przyszły do przedszkola ubrane w czekoladowe kolory. Nie był to tylko i wyłącznie kolor jasno bądź ciemno-brązowy. Duża ilość wybrała również kolor kremowy. Przedszkolaki rozpoczęły zajęcia od zagadki o czekoladzie, później wysłuchały wiersza pani Danuty Wawiłow pt. „Zapach czekolady”. Metodą burzy mózgów opowiedziały, jaka jest oraz jaka może być czekolada, z czego powstaje. Następnie dzieci obejrzały film edukacyjny pt. „Tajemnica produkcji czekolady”. Dowiedziały się jak wyglądają etapy produkcji ulubionej słodkiej przekąski. Poznały drzewo kakaowca. Kolejnym punktem tego wyjątkowego dnia była zabawa muzyczno- ruchowa Czekolada.
Podczas zajęć odbyła się również degustacja czekolad od mlecznej, deserowej po białą czy też z orzechami. Za pomocą zmysłu węchu i dotyku poznały kakao. Punktem kulminacyjnym zajęć były warsztaty kulinarne Czekoladowe fondue. Każde z dzieci zanurzało patyczek z kawałkiem banana w rozpuszczonej czekoladzie. Na zakończenie zajęć każdy przedszkolak otrzymał szablon czekolady do pokolorowania w domu.