„Święta za pasem, do pracy się bierzemy,
mazurki i baby smaczne upieczemy”.
Wielkimi krokami zbliża się do nas kalendarzowa wiosna a wraz z nią Święta Wielkanocne. Choć za oknem pogoda nie rozpieszcza i o pierwsze wiosenne oznaki trudno, to 18 marca w Ostrowieckim Browarze Kultury miało miejsce iście wiosenne wydarzenie kulinarne – „Wielkanocne Warsztaty Kulinarne Przedszkolaków” zorganizowane pod honorowym patronatem wiceprezydenta miasta Ostrowca Świętokrzyskiego Artura Łakomca. Organizatorami przedsięwzięcia było Przedszkole Publiczne nr 19 przy współpracy z Miejskim Centrum Kultury. Była to druga edycja tego wydarzenia organizowana na terenie naszego miasta.
Warsztaty rozpoczęły się muzycznym akcentem w wykonaniu Zuzanny Nowak z „Brzechwy”, która wykonała wiosenną piosenkę „Bardzo zielona piosenka”. Gościem honorowym kulinarnych zmagań przedszkolaków był wiceprezydent Miasta Ostrowca Świętokrzyskiego Artur Łakomiec, który przywitał wszystkich uczestników i życzył małym kucharzom powodzenia i dobrej zabawy. Następnie głos zabrała: dyrektor Przedszkola dyrektor Przedszkola Publicznego nr 19 – Aneta Stachurska, która przedstawiła zacne jury. Zmagania przedszkolaków i ich rodziców obserwowali Wiceprezydent Artur Łakomiec, dyrektor Miejskiego Centrum Kultury – Jacek Kowalczyk, dyrektor Miejskiej Biblioteki Publicznej – Paweł Górniak, przedstawiciela Biura Wystaw Artystycznych – Agnieszka Gawot, dyrektorzy ostrowieckich przedszkoli oraz kucharze z PP 19: Mirosława Bańcer i Elżbieta Turczyńska, jednocześnie stanowiąc jury warsztatów.
W warsztatach udział wzięło 14 drużyn z publicznych i niepublicznych przedszkoli. Pięcioosobowe zespoły, w skład których wchodziło dwoje dzieci, dwoje rodziców oraz nauczyciel, rywalizowały w trzech konkurencjach. Pierwsze zadanie polegało na ozdobieniu „baby wielkanocnej”. Każdy „mały kucharz” używając lukru i posypek miał za zadanie ozdobić „babę wielkanocną”. Gong sygnalizował początek i koniec kulinarnych potyczek. Ozdobione ciasto zostało zaprezentowane jury, które było zachwycone kreatywnością i zaangażowaniem uczestników.
Druga konkurencja polegała na stworzeniu „myszki z jaka”. Przedszkolaki miały za zadanie stworzyć według wzoru na swoim talerzyku myszki z jajka, wykorzystując też różne warzywa tj. sałatę, rzodkiewkę, szczypiorek.
Ostatnie zadanie polegało na przyrządzeniu zdrowej tradycyjnej sałatki warzywnej z takich składników jak jajko, jabłko, ziemniak, marchewka, kukurydza, groszek. Zadaniem każdego przedszkolaka było pokrojenie składników przy użyciu plastikowego nożyka. Następnie należało włożyć produkty do miseczek i dodać sos z majonezu i jogurtu naturalnego. Ostatnim etapem konkurencji była prezentacja sałatki jury i degustacja.
Po emocjonujących konkurencjach drużyny miały okazję do chwil odpoczynku słuchając występu Wojtka Wykroty, który wraz z koleżankami z oddziału VII zaprezentował piosenkę pt. „Niezwykła noc”.
Jury jednogłośnie ogłosiło, że każde z przedszkoli biorących udział w wielkanocnych warsztatach zajęło pierwsze miejsce. Świadczyły o tym podnoszone przez członków jury tabliczki z symbolem czapki kucharskiej. Czas między konkurencjami umilała wiosenno – świąteczna muzyka, tworząc radosny, klimat.
Na koniec wydarzenia na ręce nauczycieli przedszkoli – szefów drużyn zostały przekazane dyplomy za udział w warsztatach dla placówki. Uczestnicy otrzymali pamiątkowe medale i wiosenny pierniczek, jako słodką niespodziankę.
Wielkanocne warsztaty kulinarne na pewno na długo pozostaną w pamięci wszystkich uczestników. Wydarzenie było okazją do rozwijania zainteresowań kulinarnych dzieci, a także umożliwiło integracje dzieci, rodziców i nauczycieli z różnych placówek.
Koordynatorkami i prowadzącymi warsztaty były nauczycielki z PP19: Katarzyna Pawlik, Magdalena Kawiak, Monika Słowińska Agnieszka Krawczyk.